AFVAL BEPERKEN

VOORAF

Koop producten met zo weinig mogelijk verpakking. Neem herbruikbare zakken, dozen of potjes mee naar de winkel. Zoek een (bio)boer in de buurt voor melk/yoghurt/fruit/eieren.

→ Deze kan je vinden via: Recht van bij de boer, Bio mijn Natuur en Boeren en Buren

Koop aan in grote hoeveelheden, zodat er minder verpakking nodig is. Voer promotie op een duurzame manier. Kies bijvoorbeeld voor herbruikbare informatiepanelen in plaats van flyers. 

TIJDENS HET EVENEMENT 

Gebruik herbruikbare bekers, borden, ... in plaats van wegwerpmateriaal. Vanaf 2020 zal dit zelfs verplicht worden voor alle evenementen. 

→ Waar kan je deze vinden? 

Bij steden en gemeenten kan je vaak herbruikbare bekers uitlenen voor je evenement. Ook bij sommige afvalintercommunales (Ivago, IVM, ...) kan je herbruikbare bekers uitlenen. Via interafval.be vind je onder ‘onze leden’ welke intercommunale in jouw buurt actief is. 

Als je dit vaak nodig hebt, kan je ervoor kiezen om te investeren in eigen (tweedehands) bekers. Ga hiervoor zeker eens langs bij de kringloopwinkel, waar je glazen, kopjes, borden, bestek, ... in alle formaten kan vinden tegen een goede prijs. Je kan ook een oproep lanceren bij de ouders van je leden om oude glazen, bekers, borden, … in te zamelen. 

Werk met een waarborgsysteem, waarbij bezoekers extra betalen voor hun drankje, maar dit terugkrijgen als ze de beker terug inleveren. Zo vermijd je dat je de bekers voortdurend moet gaan zoeken op je terrein of dat ze verdwijnen. 

Gebruik voor de drank glazen retourflessen in plaats van PET-flessen en blik. Haal producten voor het uitdelen al uit de verpakking. Zo blijft er minder afval achter op je terrein.

AFVAL SORTEREN

Voorzie voldoende vuilnisbakken! 

→ Waar kan je deze vinden? 

Bij steden en gemeenten kan je vaak vuilnisbakken uitlenen voor je evenement. Ook bij sommige afvalintercommunales kan je afvaleilanden uitlenen. Bij Fost Plus kan je een gratis vuilnisbak bestellen voor je jeugdbeweging.

Zorg voor herkenbare vuilnisbakken, opvallende vlaggen, infoborden, … zodat ze van ver goed zichtbaar zijn. Zet de vuilnisbakken niet te ver uit elkaar. Verspreid ze strategisch, niet enkel op het terrein, maar bijvoorbeeld ook op de parking. 

Vermijd te kleine vuilnisbakken of maak deze op tijd leeg. Hang sorteeraffiches aan de vuilnisbakken of zorg voor een bemanning van de afvaleilanden, zodat de bezoekers correct kunnen sorteren. Deze affiches kan je gratis bestellen via de website van Fost Plus

Maak sorteren leuk. Denk maar aan Holle Bolle Gijs uit de Efteling. Dat werkt! Gebruik bijvoorbeeld het hinkelpad van Mooimakers (https://mooimakers.be/product/64) waardoor kinderen het afval op een speelse manier in de juiste vuilbak kunnen gooien. Ook bijvoorbeeld basketringen of andere doelvormen zetten aan om je afval in de vuilbak te gooien.   

AFVAL OPRUIMEN

Neem de opkuis zeker op in je taakverdeling. Voorzie voldoende vrijwilligers om daarbij te helpen. Ook tijdens het evenement kunnen er al vrijwilligers rondgaan op het terrein om afval te verzamelen en mensen aan te spreken over dit thema. 

AFVAL IN DE KIJKER

Via de website van mooimakers kan je verschillende materialen, zoals spandoeken, affiches, vlaggen, katoenen draagtassen, handschoenen, grijpstokken, ... bestellen om het thema afval extra in de kijker te zetten op je evenement. Ook kunnen zij animatoren voorzien die, verkleed als zwerfafval, je gasten op een leuke manier laten kennismaken met het thema zwerfvuil. 

Bij verschillende afvalintercommunales kan je educatieve spelen en materialen uitlenen of downloaden. Bekijk bijvoorbeeld de folder van ecowerf rond educatief materiaal voor basisonderwijs of secundair onderwijs. Of speel het spel ten Afval of Mister Jekkes.

Sommige steden/gemeenten voorzien subsidies voor afvalarme evenementen. Vraag dit dus zeker na. Op de website van Leuven vind je een voorbeeld van wat een stad kan doen.

ACHTERAF? 

Maak een oplijsting van de hoeveelheid afval dat werd opgehaald en probeer elk jaar voor minder afval te gaan. Via de Groeneventscan kan je nagaan hoe duurzaam je evenement is. Dankzij de vele tips zie je ook meteen waar er nog ruimte is voor verbetering.